Bahan - bahan :
- Ikan / Ayam
- 1 Biji Bawang Besar (dihiris)
- 2 Ulas Bawang putih (dihiris)
- Halia (3 hiris)
- 1 Biji Lada merah (dihiris)
- Bunga Lawang
- Kayu Manis
- Buah Pelaga
- Lada Hitam (ditumbuk)
- Sos Cili
- Limau Sambal (dipotong dua)
- Kicap
< Semasa Masak >
Cara - cara :
~ Goreng ikan / ayam .
~ Setelah selesai menggoreng , panaskan minyak untuk menumis .
~ Tumis bahan yang dihiris bersama bunga lawang , kayu manis , lada hitam dan buah pelaga sehingga naik bau .
~ Masukkan kicap dan sos cili , kemudian kacau .
~ Perah limau sambal didalam kuah kicap tadi dan masukkan ikan / ayam yang telah digoreng tadi .
~ Setelah agak mendidih , tutup api dan hidangkan .
< Hidangan >
No comments:
Post a Comment