Bahan-bahan :
⇨ 1pack bihun (di rendam sampai lembut kemudian toskan)
⇨ 2 ulas bawang merah, 1 ulas bawang putih dan sedikit ikan bilis (ditumbuk)
⇨ 1 sudu besar sos tomato / sos cili
⇨ 2 sudu besar cili boh / cili kisar (kalau nak pedas boleh tambah sikit lagi)
⇨ 1 ikat sawi (cuci dan potong)
⇨ fish cake (potong kecil)
⇨ ayam (potong kecil)
⇨ garam dan gula secukup rasa.
⇨ 1/2 cwn air
Cara-cara :
■ Panaskan minyak didalam kuali , tumiskan bahan yang ditumbuk sehingga naik bau dan sedikit garing .
■ Masukkan cili boh dan tumis lagi sehingga pecah minyak .
■ Masukkan 1/2 cawan air tadi , di ikuti fish cake dan ayam .
■ Setelah ayam masak , masukkan garam dan gula secukup rasa .
■ Biarkan sampai mendidih , kemudian masukkan bihun serta sayur pula .
■ Kacau dan balik - balikan bihun hingga betul - betul sebati dan biarkan sehingga air kering .
✔(make sure bihun tu sebati dan lembut . Kalau masih keras , tambah air lagi dan kacau hingga kering)
■ Setelah kering , boleh tutup api dan hidangkan .
Shasha hiaskan dengan telur dadar yang dihiris halus dan sedikit lada kecil .
No comments:
Post a Comment